Trykfarver og farverum

RGB – Red Green Blue farver er bedre kendt som skærmfarver og fremstår ved at blanding af lys i røde, grønne og blå nuancer. 100% farvedækning i alle 3 farver giver hvid. RGB farver kan ikke bruges til tryk, da de er baseret på lys.
CMYK – Cyan Magenta Yellow Key (sort) eller 4-farver pga. farvekombinationen er 4 trykgrundfarver som tilsammen danner samtlige farver på trykflader. For at trykke med disse farver skal farvedefinitionerne i din trykfil være indstillet til CMYK. CMYK bruges både i offset, digitalprint og storformatprint. Forskel på CMYK og RGB
Pantonefarver er manuelt blandede farver fra farvedåser og i princippet det samme som at blande vægmaling. Denne type farver anvendes kun i offsettryk men kan emuleres i digitaltryk og inkjet/plotterprint. Der trykkes normalt op til 3 forskellige pantonefarver per tryksag . I særlige tilfælde f.eks. i tøj- eller bilkataloger kan pantonefarver trykkes sammen med CMYK farver for at opnå en hel præcis farvegengivelse. For at trykke med disse farver skal farvedefinitionerne i din trykfil være indstillet til pantonefarver.
Sort/Hvid – gråtoner er sort farve eller procenter af sort farve, der kan give gråtoner. Det er papirets farve, der giver den hvide farve. Altså skal man være opmærksom på at vælges der kulørt papir giver det ikke en hvid baggrund. Det kan dog lade sig gøre at trykke med hvid farve på men det kræver oftest serigrafisk tryk.
Farverum (gamut)
En ofte forekommende misforståelse er at sammenligne RGB og CMYK trykfarver. Da der er flere farver i RGB end i CMYK vil der for det meste optræde en farvevariation mellem skærmbilledet og trykket. Forskerne prøver dog kontant at tilnærme disse værdier til hinanden. Nedenfor kan du få et indtryk af størrelsen af farverummene i forhold til hinanden.
Her en oversigt over nogle af de mest brugte farverum.