Efterbehandling
Efterbehandling henviser til den proces hvorved tryksagen færdiggøres efter selve trykningen. Herunder findes en beskrivelse af mulighederne i digital og offsettryk. Alle tryksager renskæres for at skære fjerne papirrester.
Tryksagen kan tilføres et beskyttende og pyntende lag i form af lakering, UV lakering, kachering eller laminering.
Tryksagen kan indbindes til bog med et særskilt omslag.
Der er flere former for falsning. Midterfalsen består af 4 sider som foldes på midten. Det er den mest typiske falsetype i A5 og A4 format. Rullefalsen er min. 3-fløjet. Den anvendes meget i M65 format (1/3 A4). Z falsen eller zig-zag falsen er som rullefalsen min. 3-fløjet. Anvendes i mindre omfang i format A5, M65 og A4. Portfalsen består af 6 sider og anvendes sjældent.




Hæfter har min. 8 sider, hvor to ark samlehæftes. F.eks. kan to A4 ark med tryk på begge sider hæftes sammen på midten og falses. Det giver et 8 siders A5 hæfte. Hæfter kan samles på forskellig vis. To af mulighederne er vist nedenfor. Midterhæftning med to klammer i ryggen er den mest almindelige. Spirallering er også meget anvendt til rapporter, kompendier og kursusmateriale. En metalring hæftes omkring ryggen.


Tryklak er en vandbaseret lak, der påføres for at beskytte tryksagen mod fingeraftryk og let smuds. Tryklak, eller vandlak som det også benævnes, fås i mat eller blank. Desuden er der den meget blanke UV lak, som har til formål at beskytte mod solen hvis tryksagen f.eks. skal ligge i et vindue. Den kan også have en pyntende virkning ved at lakken kun påføres på dele af tryksagen (partiel UV lak) f.eks. på et logo, som så optræder mere blank end resten af tryksagen. Kachering (blank eller mat) er en film, der lægges over tryksagen for at beskytte mod fedt, ridser og let snavs. Kachering giver også tryksagen en effektfuld overflade og bruges derfor ofte bare til pynt. Seneste skud på stammen er soft touch kachering, som ligner mat kachering, men har en blød gummiagtig overflade, der føles godt i hånden. Laminering er den stærkeste form for beskyttelse af tryksagen og fås i forskellige former, der kan gøre tryksagen mere stiv. Den beskytter mod bukning og væske og kan tørres af og gør tryksagen holdbar i lang tid. Laminering bruges oftest på menukort eller opslag.
Er en streg, der bliver trykket ned i papiret for at lette falsning og undgå at papiret knækker.
Mapper og omslag udstanses eller påføres bukkestreg. Til udstansning anvendes en stanseform, som er en skitse med metalkanter udført i den form tryksagen skal have. Kartonen bliver trykket fladt med stansejernet hvorved det tilføres en bukkestreg og kan falses efterfølgende.
Bøger er kendetegnet ved at have en ryg i modsætning til hæfter. Bøger kan laves som traditionelle bøger i paperback eller hardback (fast bind), men også som kompendier med limet stofryg.


Processen hvorved tryksagen skæres til slutformat. Det er den sidste proces tryksagen gennemgår før levering.
Plakater i store formater dvs. over 70x100cm printes på storformatprintere. For f.eks. at kunne ophænge plakaterne på en væg er det nødvendigt at afstive dem. Det gøres ved at opklæbe dem på skumplade med/uden alukerne i 5 eller 10mm. Der er også muligt at få dem indrammet i forskellig typer rammer f.eks. træ eller alu. Der er også mulighed for at laminere plakater, som beskytter mod smuds og ridser.
Bannere bruges oftest i forbindelse med udstillinger og skal derfor ophænges i snore eller wirer. Til det formål monterer vi enden lister i top og bund eller isætter seglringe/øjenringe. Der er ingen grænse for antallet af øjenringe. Det afhænger normalt af størrelsen på printet.
Streamers trykkes på pvc folie med vejrbestandige farver til udendørsbrug. Der er mulighed for konturskæring, så print af f.eks. enkeltstående bogstaver til opklæbning er mulig. Der er stort set ingen begrænsninger for hvilke former, der kan laves med konturskæring.