Hvad er Giclée print?

Giclée print (kunstprint) er ikke et kunsttryk på samme måde som de andre metoder, idet der printes ud fra en digital fil fremfor et tryk fra en analog form. I 1991 kom Jack Duganne på udtrykket Giclée og printmetoden bliver mere og mere udbredt blandt kunstnere verden over. Læs her og se eksempler på hvorfor det mon er.

Et Giclée print er et print af ekstrem høj kvalitet. Ved hjælp af en high-end inkjet printer med minimum 9 farver og en opløsning på 1440 dpi opnår du et virkeligt fint print. Teknikken bruger pigmentbaseret blæk. Blækket holder derfor i mange, mange år, og er det man kalder lysægte farver. De mange forskellige farver sikrer et langt større farverum end almindeligt 4-farvetryk, hvilket giver en uovertruffen billedgengivelse. Af flere årsager er det ikke nogen billig printteknik, dels er både farverne og papiret meget dyrt, printene tager lang tid at få printet, da maskinerne typisk er langsomme, skæring af formaterne er oftest håndarbejde, for ikke at tale om de indledende manøvrer, der også kan tage sin tid, så Giclée print anvendes derfor primært til eksklusive print.

Giclée print produceres som sagt fra en digital fil, hvilket enten kommer fra en affotografering af originalværket i højest mulige opløsning, en indscanning eller værket er produceret direkte på computeren. Giclée print kaldes også for pigmentprint. Pigmenter i printfarverne giver de intense farver og den lange holdbarhed på op til 100 år, og ved sort/hvid print over 200 år.